.

.
"Sweetest Festival Ever" 13 May 2017 | Red Carpet Avenue Strand Mall, Kota Damansara

Saturday, October 19, 2013

Cara-Cara Buat Blog jadi Menarik&Unik

Assalamualaikum...
Annyeong Haseyo...

benda ni fina nak share lama dah. dari hari tu g. tapi. well well.....malas mungkin? hehehe. nie takde nak buat apa. jalan2 kat draft jumpa ni...edit...and update je lahh . heeee^^ check it out guysss..

1. URL BLOG YANG MUDAH INGAT
*edrina-dafinites94.blogspot.com (panjang nya URL ~_~ fina tak rasa URL blog fina ni okay. sobs sobs. maybe patot tukar nanti? huhu)


2. Background yang sedap mata memandang


kalau nak buat header, buat yang sesuai. jangan pelik-pelik sampai orang takleh paham. header menunjukkan identiti blog kita. dan......jangan guna font yang bersambung-sambung nanti payah orang dok mengeja. guna font yang simple and orang senang nak baca. serta....warna font yang contra. tapi tak terlalu terang sampai sakit mana orang memandang dan tak terlalu pudar sampai orang tak boleh baca pulak.

*header fina setakat nie semua orang lain yang tolong buatkan. eheeee. x)

3. Hadir Event


"berkongsi event yang telah kita pergi juga menyumbang kepada traffic ke blog kita. pastikan pengolahan kita itu menarik agar mereka terpukau untuk membaca entri kita lagi, lagi dan lagi sampai habis.."

*fina pernah join event dulu ! XDD klik link ni >> < 1st Gathering Blogger Make Me Smile > kalau nak baca entry tu k. komen sekali. hehehehe ;pc

4. Luaskan Pergaulan

"jangan pilih bulu jangan pilih darjat..
jangan jangan jangan!!!
bergaul mesra dengan blogger yang lain..
tegur mereka di fb or berchat saja dengan dia bertanya khabar..
tak salah pun dan cara ini membuatkan kawan kita bertambah ramai.
siapa tak nak dapat kawan kan??
boleh tukar-tukar pendapat."


5. BlogWalking

"korang buat tak ni?
selalu tak bw blogger2 yang lain?
dengan berblogwalking juga kita dapat menaikkan traffic blog kita.
tinggalkan la komen dekat entri blogger lain. Ingat!! beri komen yang power gitu biar
owner blog tu terpukau dan dengan automatiknya dia akan bw kita balik utnuk lihat siapa yang
telah beri komen yang POWER gitu.huhu
selain itu, korang pun tinggalkan la mesej dekat cbox/shoutbox yang dorang telah sediakan tu,
senang sikit dorang nak g blog korang balik tapi jangan tinggalkan link iklan sudah la.
memang buat orang sakit hati."

6. Be Yourself !

jangan tipu identiti such as letak gambar orang lain yang gojes2 dan mengaku tu kita. eyyyy. tak perlu laa nak tipu kann? orang tak pandang rupa paras bagi nak jadi follower plus letak gambar sendiri lag bagus, nanti kalau jumpa kat luar tak laa confius. ;) lepas tu cara penulisan jangan nak cover ayu dalam setiap post , biar menarik dan selamba macam perbulan kita yang biasa. 



   7. Tunjuk Bakat

share apa yang kita boleh buat pada orang lain. mana laa tau pembaca berminat dengan apa yang kita hasilkan tu. antaranya.....bakat menjahit, mengedit blog, melukis doodle dan banyak lagi.

*setakat ni, fina tak jumpa lagi bakat fina. heh. nanti-nanti mungkin. lol


8. Spreading the Story

"laman facebook merupakan laman sosial yang majoritinya dimiliki oleh setiap orang.
sekarang ni nak sebar sesuatu perkara banyak dilakukan di facebook dan mudah bagi orang baca.
so lepas je korang publish entri korang tu jangan lah lupa share dekat fb sekali.
lagi senang bagi yang ada fan page dan korang pun boleh share dekat group yang korang join.
selain tu pun korang boleh share dekat twitter , instagram dan banyak lagi laman sosial yang boleh korang kongsikan.
dengan cara begini dapat menambahkan lagi jumlah pengunjung dan pembaca blog korang."

9. Kesesuaian Gambar



"gambar mana satu yang buat korang rasa lebih tertarik nak makan? mestilah gambar yang jelas dan terang tu kan kan? aa..kalau korang nak share gamba tu, biarlah gambar tu jelas dan jangan yang blurr ok..nanti pembaca pun tak tertarik dengan apa yang kita share..baru lah ada feel kan..ye dok?? sekaang kan dah ada pelbagai application boleh guna..
manfaatkan ok.."

okay. thats all! ^^ actually..isinya ni fina ambil dari blog Cik Yaya .. and...cara2 ni semua dikongsi oleh Cik Epal. heeee. Fina ambil isinya ja tau. type sendiri. no kopi pasta 100% (yg Fina copy paste fina letak dalam "...."). hehehe. saja laa nak banding2 isinya tu dengan blog fina. well, yes. fina buat blog untuk share apa yang fina minat...so....of course fina nak ada pembaca kan? so...thats why fina check cara2 tu. and....tak salah fina post kat sini kann? hope korang baca and....bagi komen pasal blog fina ni...or...bg laa pendapat apa2..fina terima. eceyhh. ayat. hehehe. till then....annyeong!


muchloves,




taktau laa bila blog ni jadi menarik. fina tak kreatif nak buat entry menarik TuT

5 Stars Talking:

puteri Fiza said...

nice tip la edrina..hee :)

e d r i n a . 피나 said...

@puteri Fiza tip from blogger. me share je. hee^^

Anis Farhana said...

sama laa. xtau bila blog nak jadi best. suatu hari nanti mungkin. :)

e d r i n a . 피나 said...

@Anis Farhana sama2 kita usaha. insyaAllah suatu hari nanti :')

nur liyana Baharom said...

assalamuallaikum,nak tanya ckit macam mana nak buat background cntik mcm fyna 2 ???sy pengguna baru blog n nak belajar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...