.

.
"Sweetest Festival Ever" 13 May 2017 | Red Carpet Avenue Strand Mall, Kota Damansara

Sunday, October 31, 2010

CLEVER Edisi Malaysia (Eps. 6)

Assalamulaikum dan salam 1Malaysia ....


 halooooo !! hehehe . happy siot ! LOL . hahaha . tadi tengok rancangan Clever kat Astro TVIQ (Chan. 552) . best !! nak taw sal pe best ?? sebab .. ada DAFI !!! heeee~ :P tu sebab utamanya larh . sebab lain,. best sebab dapat belajar eksperimen-eksperimen yang tak penah fina buat . huhue~ walaupun rancangan nie sekadar kuiz khas untuk pelajar sekolah rendah, fina rasa tak salah kalau remaja sekolah menengah atau  orang dewasa pun menonton sekali . boleh tambah ilmu kan ?? rancangan Clever adalah rancangan No . 1 di Jerman (if tak salah laa..betulkan kalau fina salah :)) . Clever yang fina tengok tadi tuh, Clever Edisi Malaysia yang dikendalikan oleh Aznil Hj. Nawawi dengan saintis Rafidah (Episod 6)............


~ intisari rancangan di Astro Guide ~






okey . macam korang boleh baca kat atas tuu . Clever Episod 6 neyh menampilkan Dafi dan Mila sebagai selebriti undangan dan sekolah yang bertanding, SK Sri Petaling dengan SK Taman Kosas .

~ wakil SKTK dan SKSP

~ sinopsis ~
~ peserta episod 6 ~


Antara eksperimen yang dijalankan ..


~ boleh ke suara yang nyaring memecahkan gelas ??? ~

Jawapannya :: Tidak . sebabnya gelombang yang kuat serta berterusan sahaja yang boleh membuatkan  gelas tersebut pecah . suara yang nyaring tidak cukup kuat untuk memcahkan gelas dan suara kita juga tak boleh berterus . :) (untuk membuktikannya, diorg letak satu speaker dengan gelombang bunyi yang agak kuat dekat gelas tersebut . dan terbukti ! gelas tersebut, pecah .)


~ antara ban coklat, ubi keledek dan sabun .. yang manakah boleh menggantikan bateri untuk radio / mp3 ?? ~





 Jawapannya :: ubi keledek . ( fina lupa lorh apa sebabnya . hehehehe . sorry .. )


~ 2 buku telefon dicantumkan . apakah yang meyebabkan buku itu susah dipisahkan ?? adakah terdapat campuran tepung dan air di dalamnya ?? atau ada tepung di dalam nya ?? atau , tiada apa-apa ??? ~



Jawapannya :: Tiada apa-apa pun ! hahaha . tak ada apa-apa larh dalam tuh . buku tu macam melekat dan susah dipisahkan disebbkan oleh daya geseran . 


~ Dafi dan Mila cuba pisahkan buku yang dicamtukan tadi . ~


haaaaa~ itulah antara eksperimen-eksperimennya . best fina tengok ! ada yang fina tak tau, dah jadi tau . ekperimen dia pun best-best . tak bosan ! tambahan pula, ada DAFI, lagi laa tak bosan !! hehehehe :P cadangan fina , tengoklah rancangan Clever neyh untuk tambahkan ilmu sains anda ! fina tengok masa ada Dafi jer . If tak de dafi, tak tengok kowt , kalau rajin, fina tengok laa . hehehe :P ;)

okie dokie . sampai situu jer fina story . kang merepek lari tajuk pulak  kalau tulis panjang-panjang . hehehe . fina stop di sini yarh . papai ! assalamualaikum ...



* DAFI !!! xD
* cari Ilmu sampai ke negeri China . heee~ (^^,)
* sains best kalau kena dengan cara pembelajarannya . :) 





2 Stars Talking:

edzlin007 said...

ya...sangat best! sbb dafi hehe tp rancangan ni pun enjoy tuk ditonton

Nur Edrina said...

@edzlin007 kak edz .. betul3 . xD

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...